Warning: error_reporting() has been disabled for security reasons in /var/www/clients/client23/web95/web/public_html/ferenc/wp-load.php on line 24

Warning: error_reporting() has been disabled for security reasons in /var/www/clients/client23/web95/web/public_html/ferenc/wp-includes/load.php on line 333
UTCÁK @ Gondolatok oktatásról nevelésről…

UTCÁK

This entry was posted by on péntek, 4 január, 2013 at

Utcák

Életünk egyik fontos  színterei! Közlekedünk, jövünk-megyünk rajta dolgunktól, vérmérsékletünktől hajtva. Hol főutcára, hol mellékutcára találunk. A főutcán persze más a törvény, a rend. Van zöld, sárga meg piros. A mellék -utcában senki sem inti feléd, hogy tilos. Milyen különös az élet rendje: fő és mellékutcák végtelen sora. Ezeken bolyongunk, ez a lét maga.

Manapság Budapesten meg néhány nagyvárosban a rend néha meg-megakad. Négyszázezren csendben, máskor párszázan, nem éppen szoros rendben mennek, zengnek.A felsőoktatás is megbolydult. Az egyetemi polgárok          utcára kívánkoztak. Tehetik, senki nem mondja, hogy piros. „Rózsa gyere ki a hóba!” –mondják fennszóval. Megbolydult az egyetemi polgárság. Csatlakozott valahány középiskolás is. -Kik a bolygatók? Öreg egyetemisták, akiknek szükségük van jó néhány utóvizsgára. „Ha sokszor futhatunk neki, csak lesz egyszer olyan téma, amivel megbirkózunk!”  „Itthon tanulni ingyen akarok. Az oklevelet meg majd külhonban értékesítem.” Stb. stb. Ezek a gondolatok munkálnak a háttérben és akadnak  bulizó haverok bőséggel. Persze, mindenki tudja, nem ez  jellemzi fiatalságunkat ! Magam is közvetlen észlelője vagyok az ifjúság meghökkentően értékes megnyilvánulásainak. Alig harmincon felül felelősségteljes beosztás, doktori fokozat. Stb.

A fent jelzett kép kötelez arra is, hogy szót ejtsünk a hazai nevelés-oktatásügy valós helyzetéről. Bárcsak a máskor is fellelhető diákkori túlzásokról lenne szó!

Közismert a  köznevelés /általános- és középiskola/ de a felsőoktatás értékelésének eredménye, Csak utalásszerűen! Előbb összegezetten: egyik intézmény sem produkálja az elvárható teljesítményt! Az általános iskola gondot ad az alapismeretek és neveltség egyes területein a középiskoláknak. A középiskolák tetézik ezt az általános alapműveltség vonatkozásában. Ez együtt akadálya a felsőoktatás jó eredményeinek. Ám az indokolatlanul sok felsőoktatási intézmény oktató gárdájának bizonyos százaléka sem teljesíti feladatát, mert hol a felkészültség, hol az alkalmasság elégtelen.

A megoldás megkívánja az elkerülhetetlen szemléletváltást. Annak tudomásulvételét és a szükséges változtatások előkészítését, hogy a nemzetgazdaság, mint a nemzet boldogulásának alapfeltétele, szükségletének megfelelő munkáskézzel rendelkezhessen. A termelőmunka nem nélkülözheti a jól képzett szakmunkásokat és számos segédmunkásra is szüksége van.

Sorsunk, végzetünk, lelkünk világa ugyanis, mindig is fő és mellékutcák végtelen sora. Nem legyünk végre a mellékutcák társtalan vándora!


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.